Mungkin  leceh untuk kita nak view satu-satu PSD tu dalam Photoshop. Buang masa je kan… Problem ni untuk Windows 7 ke atas kot.

Sekarang ada cara mudah nak view file ni dari folder je, macam view thumbnail image dalam format biasa.

 

Download dan install Sagethumbs.

Contoh folder kita sebelum boleh view PSD:

nosage

 

Lepas install sagethumbs ni, rupa folder akan jadi camni:

sage

 

Ada sesetengah kes untuk Win 7 64bit, mungkin ada thumbnail yang tak appear. Kita cuba tukar setting dia kat ‘ SageThumbs 64-bit Options’.

sageopton

Tick kat ‘Prefer image file embedded thumbnails’ dan ‘Maximum size of image file’ boleh la kita tukar ke value 200.

 

Selamat mencuba!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...