Aku masak makaroni je hari ni. Malas nak masak nasi. Makan sorang-sorang, masak apa pun boleh. Tak perlu nak ikut selera orang lain.

Penat search resepi, pergi shopping then siapla resepi baru ni.
makaroni
Sumber: Kak Noor Masri
Bahan-bahan

250 g macaroni } direbus hingga lembut toskan gaul dgn sedikit mentega

Bahan inti

500 g daging cincang – boleh juga diganti dgn daging ayam cincang

30 mentega

1/2 labu bawang besar } dicincang

1 ulas bawang putih } dicincang halus

1 sudu kecil garam

1 sudu kecil serbuk lada sulah

½ sudu kecil oregano kering atau parsley kering

175 g buah tomato } buang biji, potong dadu

2 putih telur

500 ml sos putih

125 g keju cheddar } diparut

Cara membuat

1. Panaskan mentega, masukkan bawang besar dan bawang putih.

2. Apabila layu masukkan daging cincang, tomato, garam dan lada sulah.

3. Masak lebih kurang 15 minit atau apabila air daging kering, kemudian sejukkan.

4. Bila dah SEJUK masukkan telur putih, kacau sebati.

5. Sapukan loyang bersaiz 7x 5 inci dgn sedikit mentega

Terdpt 2 cara utk memasukkan pasta dan inti kedlm loyang, pilih salah satu cara

Cara I: Campurkan kesemua pasta dgn inti kemudian masukkan kedlm loyang.

Tuang sos putih diatasnya, ratakan.

Akhir sekali tabur keju parut .

Cara II: Masukkan1/3 pasta kemudian tabur 1/2 inti dan sedikit keju parut., lapiskan semula dgn 1/3 lagi pasta diikuti lebihan inti dan sedikit keju dan akhir sekali 1/3 lagi pasta dan atasnya tuang sekata sos putih dan akhir sekali tabur keju parut.

Bakar didlm oven pd suhu 180′C selama 30 min atau sehingga keju keperangan

Angkat biarkan selama 15 minit sedia utk dihidangkan

Nota: Boleh tambah sayuran spt cendawan, capsicum hijau/merah didlm inti jika suka

Sos Putih :

30 g mentega

1 sudu besar tepung gandum

500 ml susu segar

2 kuning telur

125 g keju cheddar } diparut

garam secukup rasa

½ sudu kecil serbuk lada sulah

Cara membuat sos putih:

1. Cairkan mentega dgn api yg perlahan, masukkan tepung gandum kacau sehingga sebati.

2. Masukkan susu kacau (whisk) dgn menggunakan pemukul telur sehingga sebati.

3. Panaskan sehingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya tidak bergentel.

4. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.

5. Tutup api, sejukkan sedikit baru masukkan keju parut & kuning telur. Kacau sebati ketepikan.

Sos Spaghetti Bolognese

Bahan-bahan

* 500 gram spaghetti (sepeket)
* 500 gram daging lembu cincang
* 200 ml susu
* 1 labu bawang besar kuning – dicincang halus
* 1 ulas bawang putih – dicincang halus
* 1 tin sedang tomato puri
* 4-5 tomato segar ranum – didadu
* 1 batang carrot – didadu kecil
* 2 batang celery – didadu kecil
* 1 tin cendawan butang – dihiris (optional)
* 1 kiub stok daging lembu (optional)
* 1/2 sudu teh herba Oregano kering atau Italian Mixed Herbs
* Sedikit garam dan gula secukup rasa
* 3 sudu besar minyak zaitun (kalau taknak beli boleh pakai minyak masak biasa)
* 2 sudu besar butter
* Parutan keju parmesan – untuk menghidang
* NOTA : Semua bahan bernota optional tidak ada dalam resipi asal authentic Italian Bolognese. Tapi boleh ditambah ikut citarasa.
* NOTA : Resipi asal juga ada masuk 200ml red wine. Saya selalu gantikan dengan prune juice kalau ada bahan kat rumah. Tapi kalau tak ada I tak masukkan pun, ok juga rasanya, tak banyak beza.

Cara-cara

1. Rebus 2 liter air dalam periuk besar, masukkan 2 sudu teh garam. Bila air mendidih baru masukkan spaghetti. Kacau sekali-sekala dan masukkan satu sudu teh minyak zaitun (atau minyak masak) agar pasta tak melekat. Bila pasta sudah lembut angkat dan toskan.
2. Sos Bolognese : Gunakan periuk yang tinggi dan dalam. Panaskan minyak zaitun,masukkan butter dan kacau. Bila butter cair dan berbuih masukkan bawang besar dan bawang putih cincang. Jangan dibiar garing, cukup sekadar bawang layu.
3. Masukkan daging cincang. Ketuk-ketuk daging biar semua hancur dan bentuk/saiznya seragam. Goreng hingga daging keperangan.
4. Masukkan semua sayuran, goreng lagi hingga sayur-sayur lembut.
5. Masukkan susu. Kuatkan api hingga susu mendidih, kacau selalu. Bila nampak semua susu telah diserap daging, masukkan tomato puri dan tomato segar. Guna tin tomato puri itu untuk sukat 2 tin air, tambah ke dalam kuah. Kacau sos sambil di tekan-tekan tomato yang nampak berbiji hingga hancur.
6. Masukkan herba, kiub (jika guna), garam dan gula secukup rasa.
7. NOTA : Jika guna kiub, bagi saya tak masuk garam pun takpe sebab dah masin. Gula cume perlu 1/4 sudu teh saja sebab susu telah memaniskan sos. Again, mesti dirasa dan timbang sendiri masam, manis dan masin sos.
8. Biar mendidih lebih kurang 7 minit, kemudian perlahankan api paling kecil. Renihkan dengan periuk separa tertutup hingga sos pekat.
9. Boleh hidang dengan parutan keju parmesan.
10. NOTA : Orang Itali secara tradisi, merenih sos Bolognese sampai 4 jam! Kalau nak jimat gas, 2 jam pun dah cukup lama hehe. Saya cuma renih 1 jam kali ni, sos jadi pekat dan menyalut spaghetti dengan cantik sekali. Dan yang penting, rasanya authentic Italian!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...